Transplant de par scalp

Ce presupune procedura?

Transplantul de par este un tratament chirurgical prin care se poate reda densitatea parului in zone afectate de la nivelul scalpului, barbii sau sprancenelor. Este o procedura destinata adultilor, dupa un diagnostic corect si precis.

Transplantul se realizeaza prin extragerea de radacini de fire de par, denumite unitati foliculare, dintr-o zona cu densitate buna si implantarea lor intr-o zona cu fire de par rare sau absente, ambele zone apartinand aceluiasi pacient; nu se poate realiza transplant de par de la o alta persoana, incat acestea nu vor fi acceptate de catre organismul primitor.

Interventia de transplant de par se poate realiza indiferent de culoarea sau structura firului de par, atata timp cat in zona donatoare, densitatea este una buna. Principala indicatie pentru transplantul de par o au pacientii diagnosticati cu alopecie androgenetica, dupa stabilizarea acesteia prin tratamente medicamentoase sau topice, dar si pacientii a caror lipsa de par se datoreaza unor cicatrici.

Programeaza o Consultatie si incepe tratamentul acum!
Rezerva acum
Tratamentul este realizat de o echipa formata din medici si asistenti specializati in acest tip de interventii, intr-un mediu steril si sub anestezie locala. Pe intreaga durata a procedurii pacientul nu resimte disconfort.
CUM SE DESFASOARA INTERVENTIA?
Etape implant de par pentru scalp

Deosebit de importanta este consultatia initiala, sustinuta de catre medicul care va si realiza interventia de transplant. Scopul acestei consultatii este sa stabilim asteptarile pacientului de la aceasta procedura, sa ne asiguram ca istoricul medical ne permite realizarea interventiei, astfel incat rezultatul sa fie unul natural, de lunga durata.

Este important ca intervenția de implant de par desfasurata in clinica Elos Hair Clinic sa respecte intocmai dorintele pacientului si, totodata, este important ca acesta sa fie receptiv la sugestiile specialistilor clinicii noastre. Rezultatul unui implant de par trebuie sa fie in acord cu trasaturile  si trebuie sa confere un look natural.

In cadrul consultului initial realizam un plan de tratament personalizat, care cuprinde nu doar interventia de transplant de par, ci si tratamentele adjuvante, cum ar fi injectiile cu terapia Cellenis sau terapia laser Healite.  In acest fel, pacientului ii va fi oferit intreg tabloul procedurii: cum trebuie sa se pregateasca inainte de implant, cum se va desfasura interventia, cat va dura, ce se va intampla dupa implant si ce reguli trebuie sa respecte post procedura (cum trebuie ingrijit scalpul, cum se realizeaza spalarea, ce medicamentație se va administra, etc).

  1. Prima etapa consta in recoltarea grefelor sub forma unitatilor foliculare, acestea reprezentand radacini care pot sa contina intre 1 si 5 fire de par. Cea mai frecventa zona din care se recolteaza parul este zona occipitala (ceafa). Zona donatoare va fi pregatita inainte de procedura prin raderea firelor de par. Cu cat in zona donatoare exista o densitate mai mare de par, cu atat se pot extrage mai multe grefe; numarul unitatilor foliculare necesare variaza intre 500 si 4000 in functie de complexitatea cazului. Fiecare unitate foliculara se extrage individual, prin incizii de 1 mm, astfel cicatricile din zona donatoare vor fi insesizabile. Extractia unitatilor foliculare se realizeaza manual cu ajutorul unor instrumente speciale sau prin dispozitive automate. Aceasta etapa dureaza 2-4 ore, timp in care pacientul este asezat cu fata in jos pe un scaun special ce ii asigura confortul.
  2. In cea de a doua etapa grefele sunt sortate in functie de numarul de fire de par pe care le contin; acest aspect este important deoarece grefele ce contin unul sau doua fire de par vor da un aspect natural liniei parului, in timp ce grefele cu un numar crescut de fire, trei sau patru, sunt folosite pentru a da densitate zonelor centrale.
  3. In a treia etapa, dupa desenarea liniei parului intr-un mod cat mai natural si stabilirea densitatii la care vor fi implantate grefele, in zona de implant aflata sub anestezie locala, se vor realiza incizii milimetrice sub diferite unghiuri, care sa imite cat mai precis cresterea naturala a parului. In aceste incizii se vor implanta grefele extrase din zona donatoare. In functie de suprafata implantata si densitatea dorita, aceasta etapa poate sa dureze intre 3 si 6 ore, timp in care pacientul va sta asezat pe spate, intr-o pozitie confortabila. Prin aceasta tehica de extractie si implantare individuala a firelor de par, denumita tehnica FUE (follicular unit extraction), se minimizeaza riscul de cicatrici extinse al zonei donatoare si se creeaza un aspect natural, cat mai apropiat de cresterea normala a firelor de par in zona implantata.

Cat dureaza?

O sedinta de tratament dureaza intre 4 si 10 ore in functie de suprafata zonei de implantare si a densitatii dorite. Cazurile complexe necesita ca tratamentul sa fie efectuat in doua sedinte, programate in zile diferite. Procedura nu necesita internare.

Este dureros?

Pe intreaga durata a tratamentului, atat zona donatoare cat si cea de implantat vor fi anesteziate, iar pacientul nu va resimti disconfort. Se folosesc anestezice locale obisnuite si este important sa mentionati medicului daca aveti istoric de alergii.

Recuperare

Activitatile obisnuite se pot relua imediat in zilele dupa procedura, insa este indicat ca pacientul sa isi ofere o perioada de 7-10 zile pentru recuperare. In tot acest timp trebuie  sa se evite activitatile stresante, sportul si efortul fizic intens.

Bune practici inainte si dupa tratament?

Scaderea densitatii sau disparitia foliculilor pilosi, poarta denumirea in limbajul medical de alopecie. Exista diferite tipare de cadere si factori incriminati, alopecia putand sa apara:

  • Se recomanda ca pacientul sa nu administreze antiinflamatoare, aspirina sau alte suplimente alimentare doua saptamani inainte de procedura; tratamentul anticoagulant trebuie intrerupt, in functie de recomandarile medicului curant. Se opreste aplicarea preparatelor topice (minoxidil) cu doua saptamani inainte de interventie. Se recomanda intreruperea consumului de alcool si fumatului cel putin trei zile inainte sedinta de transplant.
  • In ziua procedurii, pacientul, va servi un mic dejun usor, va purta haine si incalataminte comode si se va asigura ca un insotitor il va conduce catre domiciliu dupa terminarea tratamentului;
  • In prima saptamana dupa procedura se evita efortul fizic si stresul cotidian. Este recomandata o perioada de concediu de odihna de cateva zile post-procedura. In zilele post tratament este posibil ca pacientul sa experimenteze sensibilitate a scalpului, umflaturi, senzatie de presiune, amorteala, mancarime si descuamare; pentru acestea se vor prescrie antibiotice, antiinflamatoare si unguente speciale;
  • Scalpul se va spala prima data la trei zile dupa procedura cu un sampon bland, neparfumat si evitand jetul de apa direct pe scalp. Aceasta procedura va fi realizata in cadrul Elos Hair Clinic, de catre personal specializat. Se va evita purtarea accesorilor pentru cap si produsele cosmetice patru sampamani dupa procedura.
  • Reluarea tratamentelor locale de tipul minoxidilului se va face la 3-4 saptamani postprocedura;
  • Este normal parul sa cada in primele saptamani dupa procedura. Acesta va incepe sa creasca la 3-4 luni de la procedura, iar rezultatele finale se pot aprecia dupa sase luni- un an de la transplant.
Zone particulare pentru care se poate folosi transplantul de par
Sprancene

Folosind tehnica FUE de transplantare, este posibila redarea densitatii si formei sprancenelor folosind unitati foliculare transplantate de la nivelul scalpului. Este o procedura asemanatoare transplantului de par pentru scalp, in care se folosesc de obicei intre 50 si 200 de unitati foliculare. In general se foloseste o zona donatoare de foarte mici dimensiuni de la nivelul scalpului posterior care, desi este necesar sa fie rasa inainte de tratament, va fi camuflata de restul parului din scalp. Parul deja existent la nivelul sprancenelor nu este necesar a fi ras pentru procedura. Daca prezentati un tatuaj cosmetic pe care intentionati sa il scoateti, este necesar a efectua intai procedura de indepartare laser a tatuajului, iar la doua luni de la ultima sedinta se poate realiza transplantul firelor de par.

Procedura dureaza intre doua si patru ore, iar rezultatele finale se obtin, ca si in cazul implantului de par la nivelul scalpului, la sase luni dupa tratament. Fiind o interventie de o complexitate mai redusa decat in cazul scalpului, recuperarea este una mult mai rapida. Trebuie avut in vedere ca firele de par transplantate vor necesita cosmetizare periodica prin tundere la fiecare 2-4 saptamani.

Barba

Transplantul de par se poate folosi inclusiv pentru zona barbii, atunci cand se doreste indesirea, crearea unui nou contur sau umplerea unor goluri. Este necesar ca pacientul sa aiba o zona donatoare cu o densitate buna la nivelul scalpului posterior, fiind o procedura ce poate necesita pana la 2000 de unitati foliculare transplantate. Pasii urmati pentru o astfel de procedura sunt aceeasi ca in cazul transplantului de par la nivelul scalpului. Radacinile vor fi implantate in diverse unghiuri care sa permita cresterea firelor de par intr-un mod cat mai natural.

Programul clinicii

Luni - Vineri:  9:00 - 21:00
Sambata, Duminica:  inchis