TRANSPLANT PENTRU BARBA
Ce este transplantul de par pentru barba?
Transplantul de par poate fi utilizat cu succes, atat pentru redobandirea linei frontale, coroanei și vertexului la nivelul scalpului, cat si pentru reconstructia partiala sau totala de barba pentru domnii afectati de lipsa unei densitati potrivite la nivelul acestora.
Reconstructia barbii se efectueaza prin tehnica minim invaziva FUE, ce consta in recoltarea de microgrefe individuale, cu dimensiuni cuprinse intre 0.6 – 1 mm si implantarea acestora la nivelul zonelor de interes.
> Sunt un candidat bun pentru transplantul de barba?
Orice pacient care nu sufera afectiuni cronice precum diabet zaharat, boli autoimune, probleme cardiace severe ce necesita tratament anticoagulant, poate fi un cadidat bun, in cazul transplantului de barba. In anumite situatii se pot efectua sesiuni mici de transplant, chiar si pentru pacientii ce au anumite afectiuni, in urma schimbarii unui consult de specialitate și deciziei trecerii pe o alta schema de tratament injectabil, sub stricta supraveghere medicala, multidisciplinara.
Programeaza o Consultatie si incepe tratamentul cat mai curand!
Rezerva acumRECONSTRUCTIA DE BARBA
In ce consta procedura de implant de barba?
In primul rand este necesara efectuarea unui consult de specialitate, ce presupune evaluarea starii de sanatate a persoanei care doreste realizarea procedurii, verificarea compatibilitatii pentru acest tip de tratament chirurgical prin interpretarea analizelor de sange si examinarea scalpului, a zonei donoare de unde urmeaza sa fie extrase microgrefele de par, dar si a zonelor ce urmeaza a fi implantate. Aceasta evaluare este efectuata cu ajutorul tricoscopului digital Fotofinder.
In urma consultatiei, se va decide necesitatea efectuarii de investigatii, analize suplimentare sau initierea unui tratament local, mai ales in anumite situații particulare, in care transplantul nu este indicat cum ar fi infecția locala, lichenul plan, si alte patologii care necesita tratament adecvat, realizat de catre medicul specialist.
Planificarea interventiei chirurgicale pentru transplant de barba
- Transplantul de barba sau de mustata se efectueaza sub anestezie locala, dupa stabilirea densitatii potrivite, formei dorite, adaptate conturului facial. Numarul de microgrefe extrase este direct proportional cu densitatea parului de la nivelul zonei donatoare-scalpului (regiune temporo-parieto-occipitala). Daca parul este des avem posibilitatea sa extragem mai multe microgrefe, altfel este indicata prezervarea zonei donatoare pentru viitoarele extractii, mai ales in cazul pacientilor cu alopecie androgenetica. In situații particulare parul poate fi extras și de la nivelul altor zone corporale (torace);
- Microgrefele extrase sunt riguros sortate, numarate si depozitate intr-o solutie nutritiva pana la realizarea implantarii. Urmeaza pregatirea zonei de implant. Se anesteziaza zona desenata si se incepe implantarea microgrefelor conform unghiului de crestere natural al firelor de par. Procedura este efectuata cu ajutorul unor implantatoare speciale, atraumatice, ce reduc riscul de aparitie a cicatricelor. Persoanele cu istoric personal de cicatrici cheloide, nu au indicatie pentru o astfel de procedura;
- In functie de numarul microgrefelor recoltate, procedura poate dura cateva ore. Se pansezeza zona donatoare si se primesc indicatiile de ingrijire la domiciliu. Pacientul revine pentru control in urmatoarele zile, dar si pentru realizarea primei spalari.
Recomandari generale dupa implant la barba:
Intrebari frecvente transplant de barba
Interventia chirurgicala pentru transplant de barba se efectueaza sub anestezie locala, cu lidocaina. Daca aveti istoric de alergii sau nu ati efectuat pana in prezent interventii chirurgicale cu anestezie locala vi se va efectua in clinică o testare cutanata la produs. Din acest motiv, nu este necesara spitalizarea. La scurt timp post procedura se pot relua activitatiile cotidiene usoare.
Exista posibilitatea aparitiei efectelor secundare sau complicatiilor?Principalele efecte secundare intalnite in urma efectuarii transplantului de barba sunt: edemul (inflamarea) si eritemul (roseata) la nivelul zonei operate, timp de cateva zile. Acestea sunt reactii normale care pot fi reduse cu ajutorul medicatiei administrate post operator si sedintelor de laser Healite.
La finalizarea procedurii fiecare pacient primeste indicatiile necesare ingrijirii adecvate si medicamentele care ajuta la reducerea acestor efecte nedorite. Daca nu sunt respectate indicatiile medicului specialist, pot aparea infectii locale sau o densitate insuficienta, mai ales daca grefele sunt atinse. Acestea pot iesi din zona implantata (in urma unor traumatisme locale). De asemenea, poate aparea o usoara sensibilitate temporara in anumite zone implantate. Majoritatea problemelor pot fi evitate prin respectarea sfaturilor medicului.
Cand trebuie sa revin la medic? Care este perioada de recuperare?A doua zi post operator se va reveni pentru schimbarea pansamentului de la nivelul zonei de extractie a microgrefelor. Bonus, se va efectua o sedinta cu laser Healite, pentru reducerea eritemului si grabirea vindecarii.
In a 3-a zi se va reveni pentru spalarea zonei implantate. Recuperarea este rapida, in 7 zile vor cadea crustele de la nivelul zonelor operate. Majoritatea persoanelor isi reiau activitatea din a doua zi post operator.
Rezultatele transplantului sunt permanente, dar vor fi vizibile incepand cu luna a treia. Rezultatul final va fi obtinut la aproximativ un an post transplant. In primele zile dupa transplant, exista posibilitatea sa cada mai multe fire de par, dar sunt fara radacina, ele reluandu-si activitatea in zona implantata conform ciclurilor de crestere.
Este necesara revenirea la 1, 3, 6 și 12 luni post transplant, pentru controalele de rutina și fotografierea evolutiei.
Care sunt rezultatele transplantului de barba?Transplantul de par, indiferent de zona in care este realizat (scalp, barba, sprancene sau gene) este o interventie potrivita restabilirii densitatii parului si pentru pacientii ce au suferit traumastime locale, cu distrugerea foliculilor pilosi. In aceste cazuri complexe, cu cicatrici traumatice/post arsura sau cu lipsa totală a firelor de par in zona ce urmeaza sa fie implantata, pot fi necesare 2-3 ședințe de transplant, spatiate pentru a obtine o densitate foliculara maxima. Zonele cicatriciale necesita de cele mai multe ori si imbunatatirea calitatii pielii si a vascularizatiei locale prin proceduri injectabile tip terapia Cellenis, celule stem sau transfer de grasime.