Caderea parului la femei

Simptome, cauze si tratament

Aspectul parului ocupa un loc important in viata sociala a fiecarui om. Fiecare dintre noi se simte mai atractivi si avem mai multa incredere de sine atunci cand parul ne completeaza aspectul general.

Femeile isi petrec o buna parte din timp cu ingrijirea podoabei capilare si orice dezechilibru in acest sens este generator de stres, astfel se creeaza un cerc vicios, caderea excesiva a parului putand duce pana la stari depresive. Din aceste motive si nu numai, tratamentele destinate caderii parului au inceput sa devina din ce in ce mai cautate, iar numarul studiilor clinice in acest sens a crescut, in speranta dezvoltarii si imbunatatirii schemelor de tratament pentru fiecare afectiune.

La modul general, alopecia (caderea parului) poate fi grupata in:

  • alopecie difuza si alopecie focala (localizata);
  • alopecie noncicatriciala si alopecie cicatriciala.

Istoricul pacientei este foarte important pentru un diagnostic diferential prezumtiv. Aceasta trebuie cunoasca de cat timp are probleme cu caderea parului, unde este localizata aceasta, daca s-a instalat gradual sau a aparut brusc.

Programeaza o Consultatie si stopeaza caderea parului!
Rezerva acum

CONSULTATIA INITIALA

Rol cheie in diagnosticarea si tratarea caderii parului la femei

La examinarea initiala, cateva intrebari importante la care trebuie sa raspunda pacienta sunt reprezentate de cantitatea de fire de par care se pierd zilnic, daca este vorba de o cadere abundenta a parului sau o subtiere a firelor de par, daca parul cazut are radacina sau este rupt, daca in familie mai are astfel de cazuri, daca urma sau actualmente urmeaza un tratament medicamentos, daca urmeaza o anume dieta, ce efort fizic depune zilnic si alte informatii legate de istoricul medical: sarcini, menopauza, functie tiroidiana, interventii chirurgicale, accidente, stres emotional.

Examinarea globala a scalpului este foarte importanta, iar in acest sens sunt urmarite densitatea si distributia firelor de par, daca pierderea parului este focala sau globala, daca se observa modificari inflamatorii precum scuame, cruste, eritem, eroziuni, pustule etc. Consultatia trebuie sa includa mereu si examinarea unghiilor, care pot fi afectate in anumite afectiuni ca alopecia areata, lichen plano-pilar etc.– – Dr. Sabina Eliza Băloi –– Medic Chirurg Plastician

Primul pas odata realizat, anamneza si consultatia clinica initiala pot fi completate de teste aditionale, reprezentand urmatoarea etapa ajutatoare in confirmarea diagnosticului. Aceste teste aditionale sunt: pull test, tricoscopia, tricograma, teste de laborator, teste genetice si biopsia cutanata.

Tipuri de caderea parului la femei

Cea mai frecvent intalnita cauza de cadere a parului atat la femei cat si la barbati este alopecia androgenetica. Alopecia androgenetica este determinata genetic. Se caracterizeaza printr-o scurtare progresiva a fazei active- de regenerare a firului de par (anagen) si o lungire progresiva a fazei inactive- intermediare (telogen).

Deasemenea, in cazul alopeciei androgenetice apare miniaturizarea foliculilor pilosi. Aceasta afectiune este mai frecvent intalnita la barbati decat la femei, dar evolutia in timp si severitatea sunt similare. Manifestarile pot aparea foarte devreme, in anumite cazuri, chiar din perioada prepubertala, la femei avand afectiunea fiind mai complexa decat in cazul pacientilor de sex masculin. In alopecia androgenetica parul terminal, gros, pigmentat, este inlocuit treptat de velus, par fin si putin pigmentat. Firele de par in faza inactiva nu mai cresc si sunt eliminate dupa 12 saptamani, astfel creste numarul foliculilor pilosi fara fire de par si rarirea parului.

Pierderea parului in cadrul alopeciei androgenetice la femei poate imbraca trei forme diferite: forma masculina (parul se rareste in special in zona frontala si vertex-crestetul capului), forma difuza (parul cade uniform, fara o predilectie pentru o zona anume), forma frontala accentuata (parul cade in special in zona frontala).

O alta afectiune foarte frecvent intalnita in randul femeilor cu probleme de cadere a parului este efluvium telogen. In cadrul acestei boli, caderea parului terminal este una difuza si nu este mostenita genetic. Efluvium telogen este determinat de cauze externe, iar daca acestea sunt inlaturate, pacienta poate reveni la normal. Cauzele acestei afectiuni pot fi reprezentate de: primele 2-3 luni postpartum, intreruperea anticonceptionalelor orale, un regim alimentar strict si sarac in proteine, proceduri chirurgicale, boli febrile, traume psihologice, deficit de fier, vitamina A ingerata in exces, etc. Din punct de vedere clinic, pacientele pierd peste 300 de fire de par, in special din zona tamplelor.

Alopecia areata se numara printre cauzele cele mai des intalnite de alopecie focala, noncicatriciala, care poate avea un substrat autoimun. Boala are distributie egala pe sexe si este cea mai frecventa forma de alopecie la copii, putand afecta orice grupa de varsta. La examenul clinic, se observa placi alopecice bine demarcate, rotund-ovalare la nivelul scalpului sau in alte zone ale corpului. Exista si forme mai extinse precum alopecia areata totalis (afecteaza tot scalpul ) sau alopecia areata universalis (afecteaza tot corpul). In mod normal, nu se asociaza cu alte afectiuni, dar poate coexista cu alte boli autoimune, precum tiroidita Hashimoto sau vitiligo.

Acestea sunt cele mai frecvente trei afectiuni ce determina caderea parului la femei, insa, pe langa ele mai pot fi citate: efluvium anagen, alopecia triangulara, trichotilomania sau alopecii cicatriciale.

Tratamente caderea parului la femei

Dupa efectuarea examenului clinic si a analizelor adiacente pentru stabilirea diagnosticului corect de alopecie, se poate initia tratamentul. Schemele de tratament trebuie adaptate fiecarui diagnostic si in functie de rezultatele obtinute la analizele efectuate anterior.

Schemele uzuale de tratament se realizeaza prin imbinarea mai multor principii terapeutice. De la tratamente topice precum: sampoane, balsamuri, lotiuni, uleiuri de par recomandate de catre medicul curant, spray-uri cu Minoxidil etc., la tratamente sistemice cu anticonceptionale orale antiandrogenice, 17-alfa si 17-beta estradiol, suplimente alimentare bogate in biotina, zinc, fier etc., in functie de necesitatile pacientei.

Aceste tratamente efectuate de catre pacient trebuie completate cu tratamente medicale specializate ce pot fi efectuate in clinicile medicale. Din aceasta categorie fac parte terapiile laser, terapiile injectabile si implantul de par.

Low-level laser light

Reprezinta o optiune terapeutica ce determina cresterea parului in zonele afectate cu ajutorul unor dispozitive cu energie relativ joasa care stimuleaza cresterea circulatiei sangelui la nivelul papilei dermice.

Mezoterapia scalpului

Presupune injectarea unui cocktail de vitamine, aminoacizi si substante ce stimuleaza circulatia locala, hranirea si intarirea radacinii firului de par. Regenereaza foliculii pilosi si activeaza cresterea celor existenti.

Terapia Cellenis Scalp

Este un tratament de ultima generatie, non-chirurgical, ce foloseste puterea de vindecare a propriului organism, garantand pacientului atat rezultate foarte bune in oprirea caderii parului, cat si lipsa efectelor adverse.

Transplant de par FUE

Procedura chirurgicala, indicata mai ales in cazul alopeciei androgenetice. Sub anestezie locala sunt prelevate fire de par din zone donatoare, neafectate de caderea parului si ce nu sunt sub influenta androgenica.

Programul clinicii

Luni - Vineri:  9:00 - 21:00
Sambata, Duminica:  inchis